Smart-Dodos-Zie-jij-door-de-bomen-de-panelen-nog
Zie jij door de bomen de panelen nog?

Als ik door mijn wijk fiets, zie ik bijna dagelijks ergens zonnepanelen geïnstalleerd worden. Als recent verhuisde Smart Dodo kan ik natuurlijk niet achterblijven. Maar waar begin je? De keuze is namelijk enorm: qua techniek, soorten, maten, rendement, kosten en leveranciers. Ik zie door de bomen de panelen niet meer, en daarin sta ik volgens mij niet alleen. Daarom heb ik eerst maar eens een overzicht gemaakt waar je op moet letten voor je zonnepanelen aanschaft.

De verwachte opbrengst

Allereerst is het belangrijk te weten hoeveel stroom je – bij benadering – kunt gaan opwekken met je zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het aantal Wp dat je kunt opwekken hangt af van het soort en het aantal panelen dat je laat installeren, de oriëntatie ten opzichte van het zuiden, de hellingshoek en… de zon! Nu weten we nooit wanneer de zon zal schijnen en hoe fel hij zal schijnen, maar voor Nederland wordt een omrekenfactor van 0,85 gehanteerd. Een paneel van 300Wp heeft dus een verwachte opbrengst van 255 kWh.

Oriëntatie ten opzichte van het zuiden – of niet?

Panelen die naar het zuiden zijn gericht, vangen het meeste zonlicht op. Het advies is dan ook om de panelen naar het zuiden te richten .Toch is het de moeite waard daar nog eens over na te denken. Het is namelijk ook belangrijk wannéér de panelen energie opwekken. Panelen die naar het westen zijn gericht, vangen namelijk de meeste energie aan het einde van de dag: het moment waarop we de meeste energie verbruiken. Je hebt natuurlijk niet altijd een keuze – je kunt nu eenmaal je dak lastig vervangen – maar heb je die keuze wel, is het de moeite waard nog even een keer extra over de oriëntatie van je panelen na te denken.

De hellingshoek

De ideale hellingshoek is 30 tot 40 graden. Heb je een schuin dak, dan ben je natuurlijk afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Heb je een plat dak, dan kunnen de panelen in elke gewenste hoek worden geplaatst door een frame te gebruiken. Wel komen ze dan ietsje verder uit elkaar te staan, omdat ze anders in elkaars schaduw komen te staan. Ieder voordeel heeft z’n nadeel.

Het aantal en het soort zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je laat installeren bepaalt natuurlijk voor een groot deel de opbrengst. Maar heb je een klein dak – of een grote energiebehoefte – dan kun je ook kiezen voor panelen met een hoger rendement. In Nederland zijn er op dit moment vier soorten panelen – prototypes en bijzondere soorten bestemd voor de ruimtevaart daargelaten. In deze zonne-energiegids kun je de soorten vergelijken.

Doe een opbrengstscan

Heel in het kort zijn dit de factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. In een volgende blog gaan we in op terugverdientijd en rendement. Nieuwsgierig hoe jouw specifieke situatie eruit kan zien? Laat een opbrengstscan doen!

Nieuwsgierig?

Zonnepanelen verkopen we nog niet. Maar we kunnen je wel vast helpen door het uitlezen en interpreteren van je energiegegevens. Hiermee helpen we stapsgewijs te verduurzamen en te besparen. Met óf zonder zonnepanelen.