zero emissie
Slimme Oplossingen voor Duurzame Mobiliteit in Zero-Emissiezones

Slimme Oplossingen voor Duurzame Mobiliteit in Zero-Emissiezones

Grote steden gaan door met Zero-emissiezones in 2025

Met de recente bevestiging dat steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht per 1 januari 2025 zero-emissiezones zullen invoeren, staat de noodzaak voor ondernemers om hun wagenpark te verduurzamen meer dan ooit centraal. Deze zones verbieden de toegang van bedrijfswagens die uitstoot genereren, wat betekent dat dieselbusjes en vrachtwagens, op enkele uitzonderingen na, niet meer welkom zijn. Voor veel ondernemers roept dit vragen op over de haalbaarheid en betaalbaarheid van elektrisch vervoer, vooral met betrekking tot laadcapaciteit en infrastructuur.  

 

De Uitdagingen van Elektrisch Vervoer

De overstap naar elektrische voertuigen brengt namelijk enkele uitdagingen met zich mee:

  • Hoge aanschafprijs: Elektrische bedrijfswagens zijn vaak duurder in aanschaf vergeleken met traditionele dieselvoertuigen.
  • Laadvermogen en actieradius: Elektrische voertuigen hebben een beperkte actieradius en vereisen een goed geplande laadstrategie.
  • Beschikbaarheid van laadpalen: Het aantal beschikbare laadpalen is nog niet toereikend om de verwachte vraag te dekken, wat kan leiden tot laadproblemen.

Simulaties voor Optimaal Energiebeheer

Een van de slimme oplossingen die SmartDodos biedt, is het gebruik van simulaties om de laadbehoeften en energieverbruik van een elektrisch wagenpark nauwkeurig door te rekenen. Met onze SAAS-softwareoplossingen kunnen ondernemers:

  • Energiemonitoring: Real-time inzicht krijgen in het energieverbruik en de efficiëntie van hun elektrische voertuigen.
  • Energiesimulatie: Vooraf scenario’s simuleren om te bepalen hoeveel laadpalen nodig zijn en op welke locaties deze het best geplaatst kunnen worden.
  • Energiebesparing: Optimaliseren van laadstrategieën om energie te besparen en kosten te drukken.

Slimme Aansturing en Ritplanning

Naast simulaties biedt SmartDodos ook tools voor slimme aansturing en planning van ritten. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmes kunnen ondernemers:

  • Energie management: Met slimme energie management in combinatie met batterijen kun je toch zorgen dat alle voertuigen voldoende geladen worden.
  • Laadplanning: Laadmomenten strategisch plannen om piekbelasting te voorkomen en gebruik te maken van de meest kostenefficiënte laadtijden.

Conclusie

De invoering van zero-emissiezones in grote steden vraagt om een innovatieve aanpak van mobiliteit. Door gebruik te maken van de oplossingen van SmartDodos kunnen ondernemers niet alleen voldoen aan de nieuwe regelgeving, maar ook profiteren van een efficiënter en duurzamer wagenpark. Met nauwkeurige simulaties en slimme planningstools bieden wij de ondersteuning die nodig is om deze transitie succesvol te maken.

Bent u benieuwd hoe onze oplossingen uw bedrijf kunnen helpen bij de overstap naar elektrisch vervoer? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of plan een demo.