Recent is het nieuwe regeerakkoord uitgekomen met een gezonde en grote ambitie voor het klimaat.
Binnen iets meer dan 12 jaar moet elke nieuwe auto in Nederland elektrisch aangedreven zijn. Dit betekent dat er een grote transitie in infrastructuur en aanbod van EV auto’s snel gerealiseerd moet worden.
Fiscale regels hebben een significant effect gehad op de auto verkopen tot nu toe. Om de effecten hiervan te zien, zijn we in de actuele verkoop cijfers gedoken.
Groei elektrisch vervoer in 2016 met name plug-ins
In 2016 zat de groei voor elektrische voertuigen (EV) er goed in. In totaal werden er 28% meer EV’s verkocht in 2016 t.o.v. 2015.
In 2016 werden de volledige elektrische auto’s maar liefst 40% meer op naam gezet t.o.v. 2015. Qua groei een heel mooie ontwikkeling. Echter 90% van de EV’s zijn plug-ins en maar 10% van de EV’s een volledig elektrische auto.
Dit was een direct gevolg van gunstige bijtelling voor de plug-in’s, vooral de Misthibishu Outlander en de Volvo V60 hebben hiervan geprofiteerd.
In 2016 werden 27% meer Plug-in’s op kenteken gezet. De meerderheid van de plug-ins werden verkocht in december 2016. Om nog net de lagere bijtelling van 15% mee te pikken. In December 2016 waren bijna 1op de 3 van de auto’s die op kenteken werden gezet een plug-in of volledig elektrische auto.
Ontwikkeling 2017, daling van plug-in auto’s in Nederland
Tot en met september dit jaar zijn er meer plug-in auto’s uitgevoerd dan nieuwe plug-ins verkocht. Dit door de afname aan verkochte plug-ins door de veranderde bijtellingsregels. In 2016 werden er meer dan 20.000 plug-ins op kenteken gezet. In 2017 t/m sept werden er ongeveer 1.800 verkocht, echter meer dan 2.200 uitgevoerd met een netto daling van 385 tot gevolg.
Voor plug-ins geldt in 2017 geen laag bijtellingstarief meer. En door fiscale regels in andere landen zijn de daar de Nederlandse 2de hands plug-ins in trek.
Hierbij kan geconcludeerd worden dat de fiscale stimulering van plug-ins geen blijvend effect heeft. Voor de korte termijn lijkt het geld verspilling.
Een andere manier om ernaar te kijken is dat door de plug-ins ongeveer 70.000 laadpalen aan huis zijn geïnstalleerd. Deze subsidies helpen om kritische massa op te bouwen voor de transitie naar volledig duurzaam vervoer, lijkt hiermee gestaafd. Interessant om te volgen is of de meeste plug-in rijders ook gaan converteren naar een volledig elektrische auto. Als dat zo is kan de lage bijtelling voor deze categorie nog een significante bijdrage geleverd hebben aan de transitie.
We zien ook dat in 2017 de stijging van het aantal volledig elektrische auto’s doorzet. Er zijn al 40% meer volledig elektrische auto’s in 2017 verkocht dan in heel 2016. Zelfs 3 keer zoveel in september 2017 dan in september 2016.
Wat is het effect van de ‘betaalbare’ long range Opel Ampera-E op de verkopen
Meer dan de helft van alle verkochte EV’s zijn Tesla’s. Terwijl het nog relatief dure auto’s zijn. Er is al wel 1 tesla 3 op Nederlands kenteken gezet. Echter deze is voor de fabriek en dealers. Pas eind 2018 worden de goedkopere Tesla 3’s in volume op de Nederlandse wegen verwacht.
Voor hetzelfde prijskaartje is de Opel Amper-E al te koop. Deze biedt voor een redelijke prijs een range die kan concurreren met de huidige veel duurdere Tesla’s. Echter dit jaar zijn er maar 78 Ampera-E’s op kenteken gezet en in september maar 20. Dit lijkt te komen door de zeer geringe aantallen die Opel kan en wil leveren. Dit voedt de geruchten dat General Motors en Opel deze auto zwaar onder de kostprijs verkoopt en dit model er ook is voor algemene image building.
De groei zit er stevig in. Echter met momenteel nog maar 0,2% electrische auto’s op de Nederlandse wegen, is er nog een lange weg te gaan voordat de duurzame belofte wordt ingewilligd.
Kan het nog duurzamer?
Jazeker! Er is nog laag-hangend fruit qua regelgeving waarmee de duurzaamheid verder verbeterd kan worden. Zo hebben we momenteel nog de fiscaal aantrekkelijke young timers regeling. Hiervoor geldt een fiscale bijtelling van 35% van de actuele waarde. Prettig voor de portemonnee, niet voor het milieu.
Daarnaast zijn er relatief veel plug-in leaserijders die een EV rijden. Echter blijkt in de praktijk dat deze groep financieel niet gestimuleerd wordt om de auto op te laden en dus ‘fossiel’ rijdt. Ofwel, wel financieel aantrekkelijk voor de berijder door de fiscale voordelen, maar weinig voordelen voor het milieu.
Laten we hopen dat er snel veel EV modellen komen. Als deze EV’s ook nog eens opgeladen worden door duurzame energie, ziet de toekomst er een stuk groener uit.
Aan het aantal aangekondigde (volledige elektrische) modellen voor 2018 en 2019 door de verschillende fabrikanten lijkt het niet te liggen. Maar daarover een volgende keer meer.
Meer informatie over de verkopen tot en met 2016: RVO Verkopen tot en met 2016 en meer informatie over verkopen en laadpalen in 2017: RVO statistiek EV verkopen tot en met september 2017