smartdodos-hot-in-2018-header
Wat was hot in 2018?

We hopen dat iedereen de kerstdagen op een vreedzame en duurzame manier heeft doorgebracht. Het einde van weer een jaar is nu echt heel dichtbij. Altijd een moment om even terug te blikken. Niet alleen op de duurzame ontwikkelingen die wij als slimme Dodo’s hebben doorgemaakt, maar ook op de ontwikkelingen die we in ons landje hebben gezien. Een overzicht.

Een hot jaar

Letterlijk gezien was 2018 een bijzonder ‘hot’ jaar. We hadden de warmste zomer sinds 1706. Ook al vonden de meeste mensen het heerlijk om in oktober nog in een t-shirt buiten te lopen, het heeft droogte en klimaatverandering wel definitief op de kaart gezet.

Recordhoeveelheid CO2 uitgestoten

Een record om niet trots op te zijn: de wereldwijde kooldioxide-emissie steeg dit jaar met 2,7% naar 37,1 miljard ton. Dat is volgens The New York Times 100.000 keer het gewicht van het Empire State Building.

Groei zonnepanelen

In de eerste helft van 2018 is een recordaantal van 2,3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, zo meldt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research begin november. Het gaat hierbij om zonnepanelen die zijn geïnstalleerd op woonhuizen, bedrijfspanden, grondgebonden zonneparken. Dat is goed nieuws en nog beter: het onderzoeksbureau verwacht dat de groei voorlopig nog wel even aanhoudt.

Gasloos aan de slag. Of niet?

Nederland moet van het gas af. Het was volop in het nieuws in 2018. Op 1 juli ging het verbod op gasketels bij nieuwbouw in. Ook bestaande huizen moeten eraan geloven. Zo’n 18.000 huishoudens verdeeld over 27 wijken en dorpen in Nederland worden aardgasvrij gemaakt. In 2050 moeten alle woningen en kantoren in Nederland – grotendeels – van het gasnet af zijn. Toch zijn er ook tegengeluiden. Volgens econoom Jan Lambers is gas veel goedkoper op te slaan dan elektriciteit en kan het bovendien duurzaam worden geproduceerd.

De klimaattop in Katowice, Polen

De VN-klimaattop in het Poolse Katowice werd onzes inziens matig concreet. Het blijkt bijzonder lastig om met zoveel belangen rekening te houden en mondiaal tot iets concreets te komen. Uiteindelijk is er een akkoord gesloten over de uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015, dat door de voorzitter omschreven wordt als ‘duizend kleine stapjes vooruit’.

En hoe hot was onze slimme Dodo in 2018?

• Met een groei van 70% in ons klantenbestand, durven we best te zeggen dat energiemonitoring hot is. Het draagt dan ook op verschillende manieren bij aan een schonere wereld.

• Ook onze zonnemonitor en de daarmee gepaard gaande digitale kaarten zijn met veel enthousiasme ontvangen en verschillende gemeenten zijn al met onze zonnemonitor aan de slag of zijn op z’n minst erg geïnteresseerd.

• Samen met VNG Realisatie en Ipsos hebben we onderzoek gedaan naar duurzaam gedrag en gedragsverandering. Dit onderzoek geeft inzicht in beweegredenen van mensen om al dan niet te verduurzamen. Dat biedt gemeenten en andere partijen handvatten om, per doelgroep, mensen gerichter aan te spreken en te motiveren.

• We hebben ons best gedaan om naamsbekendheid te krijgen. Zo stonden we op de Vakbeurs Energie, spraken we op de themamiddag van Smart Energy NL en op de Utrechtse Ondernemersdag. Om maar een paar voorbeelden te noemen…

• Samen met Rotterdam School of Management hebben we een onderzoek gedaan op het gebied van opslag. Op basis van echte data omtrent energie hebben we onderzocht wat de optimale batterijgrootte voor een buurt zou zijn en wanneer dit economisch haalbaar zou zijn. Buurtbatterijen kunnen ervoor zorgen dat lokaal opgewekte duurzame energie ook lokaal verbruikt kan worden. Dit voorkomt grote investeringen in het energienetwerk en is kostenbesparend. Doordat we echte gedetailleerde energiedata gebruikten kon een veel beter inzicht in het gedrag en in invloed van gedrag op de optimale buurtbatterij weergegeven worden.

Ook hot in 2019

Ook voor 2019 liggen onze plannen al klaar. Zo gaan we een mooie pilot doen met demand response: energie verbruiken als het er is. We krijgen weliswaar meer en meer duurzame energie, maar de zon is er niet als we onze lichten aandoen en het waait ook niet elke dag. Als we zorgen dat we energie verbruiken als het wel beschikbaar is gaan we effectief om met de duurzame energie. Dit kan door bijvoorbeeld harder te koelen als er veel zon is en wat minder hard als de zon weg is. In een goed geïsoleerde koelcel kan dat. In de gebouwde omgeving gaan we ditzelfde principe testen in het kantoor van een groot bouwbedrijf. Zo gaan we testen hoe we effectief gebruik kunnen maken van demand response, zonder het comfort van de mensen in het gebouw te veel te beïnvloeden.

Vlieg je mee naar een duurzaam 2019?

Zo vliegen wij – met onze gekoesterde vleugels – optimistisch het nieuwe jaar in. Wij wensen iedereen een duurzaam 2019 en kijken uit naar alle initiatieven en ontwikkelingen. Nieuwsgierig hoe wij jou in 2019 kunnen helpen nog duurzamer te ondernemen? Neem gerust contact op via eelco@smartdodos.com of aart-jan@smartdodos.com of via 030 2272477. Onder het genot van een glas champagne – of gewoon een kop koffie – denken we graag met je mee.