Data als grondstof
Minder Gas gebruiken? Een slimmer energiesysteem is hard nodig!

De energieprijzen rijzen de pan uit. Zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen zijn met tientallen procenten gestegen. Tel daarbij op dat het elektriciteitsnet volloopt en iedereen snapt dat we een slimmer energiesysteem nodig hebben. Eenvoudige toegang tot data helpt daarbij.

Hogere leveringstarieven gas en elektriciteit

Een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar 86 procent meer aan energie, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Wie vorig jaar 1.321 euro op de energierekening had staan, is dit jaar zeker 2.800 euro kwijt. Ook het bedrijfsleven voelt de pijn, vooral in sectoren waarin veel energie wordt verbruikt, zoals bakkers, sauna’s en crematoria, lezen we in FD. Die stijging wordt vooral veroorzaakt door hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit. Snel overstappen op duurzame energie dus? Was het maar zo eenvoudig. Vandaag de dag is het filerijden op het Nederlandse elektriciteitsnet. Veel bedrijven en huishoudens stappen af van gas en kolen en kiezen voor elektriciteit. Dat maakt dat de vraag naar elektriciteit steeds sneller toeneemt. Om aan die vraag te voldoen, leggen we steeds meer zonnepanelen aan, die op hun beurt weer elektriciteit terugleveren via het stroomnetwerk. De huidige kabels kunnen die grotere capaciteit gewoon niet aan, lezen we in dit artikel van RTL Nieuws.

Meer kabels geen oplossing

Meer kabels aanleggen gaat ons niet de oplossing brengen. Niet alleen duurt het gemiddeld een jaar of zes voordat daar vergunningen voor zijn, het lost ook de prijsstijging niet op. Voor een goede – en rappe – energietransitie hebben we een slimmer energiesysteem nodig. Er moet een oplossing komen die slimmer schakelen van zonnepanelen, elektrisch laden en overig elektrisch gebruik mogelijk maakt. Slimmer schakelen begint met inzicht: inzicht in het verbruik, inzicht in de ruimte die er is voor besparingen en inzicht in waar de mogelijkheden liggen, kortom: inzicht in data. Om dat inzicht te krijgen, is meer samenwerking tussen verschillende energiepartijen nodig.

Snel toegang tot data uit verschillende energieapplicaties

Inzicht in data. Snel gezegd, maar in de praktijk best ingewikkeld. Al die verschillende bronnen, formaten en gebruikte technieken brengen de nodige uitdagingen met zich mee. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de rechten van gebruikers. Zonder hun toestemming, is toegang tot data onmogelijk. Zou het niet fijn zijn om één databron te hebben, waarbij de toestemming van de gebruiker ook nog eens goed geregeld is? Met SMRTD Energiedata Platform en API’s – application programming interfaces, ofwel koppelingen tussen twee applicaties – zorgen wij dat je sneller en eenvoudiger gebruik kunt maken van data uit verschillende energieapplicaties. 

Geïnspireerd?

Benieuwd hoe ons platform jou kan helpen? Lees meer op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op. Stuur ons een mailtje of bel naar 030 – 22 72 477. We leren je graag kennen.