We moeten allemaal verduurzamen, zowel bedrijven als burgers. Toen in de jaren 60 woningen werden gebouwd, was duurzaamheid helemaal geen issue. De kosten van gas waren zo laag, dat de kosten van isoleren daar in de verste verte niet tegenop wogen. En smeltende ijskappen?? Nooit van gehoord!
We moeten van het gas af
Sinds de beving in Zeerijp met 3,4 op de schaal van Richter lijkt eindelijk ook de overheid overtuigd dat we van het gebruik van gas af moeten. Maar hoe doe je dat als particulier? En dan liefst ook nog zonder torenhoge kosten te maken? Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat er nog veel onduidelijkheid is over de kosten die gasloos wonen met zich meebrengt. Volgens het klimaatbureau HIER moeten we op zoek naar slimme financieringsconstructies. Energiebesparing verdient zichzelf altijd terug. Daarom zou het een oplossing kunnen zijn als de investering door een derde partij wordt voorgefinancierd en over meerdere jaren kan worden afbetaald. Als je de afbetaling kunt spreiden en je energierekening gaat omlaag, blijven je netto maandlasten zo ongeveer gelijk. Een voorbeeld van zo’n bedrijf die de overgang van aardgas naar volledig elektrisch financiert is THE FCTR E. Daarbij wordt overigens geen rekening gehouden met de boete die de meeste netbeheerders uitdelen als je je gasaansluiting wilt stoppen.
Steeds meer duurzame energie
Of de Nederlanders ook echt klaar zijn voor gasloos wonen is dus nog maar de vraag, maar dat er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt is – gelukkig – wel een feit. Daardoor groeit de onbalans op de energiemarkt; het moment van energieverbruik is vaak niet in lijn met het moment van opwekking. En wat er gebeurt als de energieaanvoer onvoldoende is, hebben we onlangs wel gezien toen Schiphol onlangs ‘op slot’ moest. De oorzaak was in dit geval niet de onbalans op de energiemarkt, maar het uitvallen van hoogspanningsverbindingen rond de Bijlmer, maar het gaf ons wel even een inkijkje in de chaos die ontstaat als we niet genoeg energie kunnen leveren.
Alles begint bij meten = weten
Besparen kan ook zonder meteen af te stappen van gas. Het begint allemaal bij het monitoren van wat je verbruikt. Per aansluiting, per apparaat, gebouw, afdeling, meterkast of huurder, het maakt ons niet uit. Vanuit dit dataperspectief ontstaat inzicht en vanuit dit inzicht kunnen we met z’n allen echt slim verduurzamen en constante verbeteringen doorvoeren: door te isoleren, door duurzame energie op te wekken, door minder te verbruiken en uiteindelijk door toch echt af te stappen van gas…
Nieuwsgierig?
Heeft u geen slimme meter, maar wilt u er wel één? Lees hier hoe u er één aanvraagt!