Smartdodos-CO2-doelen
Gemeenten efficiënter naar CO2-doelen met de zonnemonitor

Om de klimaatdoelen te halen, moeten alle gemeentes zich houden aan strakke CO2-reductietargets. Daarvoor moeten bijna alle gebouwen in Nederland aangepakt worden. Daar is nogal wat voor nodig. Onze zonnemonitor is één van de radartjes waar gemeenten aan kunnen draaien om hieraan een bijdrage te leveren.

Met de zonnemonitor inzicht in waar zonnepanelen liggen en waar potentie is

Onze zonnemonitor creëert een digitale kaart op basis van beeldanalyse, energiemonitoring, databronnen van derden en eigen data. Met deze digitale kaart kan een gemeente inzoomen op wijken, straten en individuele huizen en bedrijven. Zo krijgt een gemeente niet alleen inzicht in waar zonnepanelen liggen, maar ook waar ze nog niet liggen en waar potentie is. Deze informatie op de kaart wordt gekoppeld aan andere data, zoals het energielabel per adres, of het om koop- of huurhuizen gaat of om bedrijfspanden, en bijvoorbeeld of die bedrijven onder de Wet Milieubeheer vallen.

Vragen die met de zonnemonitor beantwoord kunnen worden

  • Waar staan we nu als het gaat om het percentage panelen en geïnstalleerd vermogen?
  • Waar en bij welke panden? Is dat huur, koop of een bedrijfspand?
  • Welke huishoudens investeren in duurzaamheid?
  • Waar hebben onze maatregelen effect?
  • Wat is de invloed van energielabels?
  • Welke huishoudens zijn bereid warmtepompen te nemen?
  • Welke huishoudens zijn bereid besparingsmaatregelen te nemen?

Wat kunnen gemeenten met de digitale kaart?

De digitale kaart helpt gemeenten concreet handen en voeten te geven aan de CO2-reductiedoelstellingen. Door middel van de kaart kunnen ze de potentie in hun gemeente in kaart te brengen voor een coalitieakkoord overstijgende periode om zo beleidsdoelstellingen te halen of te toetsen. Ook als het gaat om handhaving geeft de kaart goede handvatten. Bovendien kunnen we diverse andere dataelementen toevoegen, om zo de keuze voor gasvrije wijken te ondersteunen op basis van transitiebereidheid.

Een voorbeeld: de zonnemonitor voor de gemeente Utrecht

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen? Wij delen graag wat onze ervaringen zijn en welke mogelijkheden de zonnemonitor biedt. Neem gerust contact op via eelco@smartdodos.com of aart-jan@smartdodos.com of via 030 2272477. Onder het genot van een kop koffie denken we graag met je mee.