Demo Elektriciteitsverbruik kwartierwaarden
Energieregistratie- en BewakingsSysteem (EBS), waarom?

Met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) zorg je dat je klimaatinstallatie op de meest efficiënte manier werkt. Zo verspil je zo weinig mogelijk energie. Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht organisaties, die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken, om energiebesparende Erkende Maatregelen (EML) te nemen. Deze moeten een maximale terugverdientijd van vijf jaar hebben: de energiebesparingsplicht. Het energieregistratie- en bewakingssysteem EBS is een van de maatregelen van deze plicht.

Energiebeheersysteem, wat is het?

Het EBS bestaat uit slimme meters en activiteiten. Met de data die slimme meters verzamelen, kunnen rapportages worden gemaakt over het energieverbruik. Dit geeft inzicht in het energieverbruik per tijdsperiode en laat zien waar ruimte voor verbetering zit. Door bijvoorbeeld je klimaatinstallatie beter in te stellen, bespaar je energie. Dat is natuurlijk ook zinvol als je niet aan de energiebesparingsplicht hoeft te voldoen. Want met het besparen van energie, bespaar je geld.

Voorbeeld jaarrapportage energieverbruik

Ook verduurzamen door inzicht?

Of je nu wel of niet aan de energiebesparingsplicht moet voldoen, inzicht helpt je altijd verder. Onze oplossing geeft jou als gebouweigenaar, gebouw gebruiker of investeerder dat inzicht. Alle verbruiksgegevens krijg je aangereikt in rapportages die voldoen aan de EBS-eisen. Deze vind je terug in een overzichtelijk dashboard met jouw eigen huisstijl. Dankzij kunstmatige intelligentie is het zelfs mogelijk om de daadwerkelijke impact van energiebesparende maatregelen te bewijzen én om toekomstig verbruik te voorspellen. Zo wordt niet alleen het effect van je energiebesparende maatregelen heel inzichtelijk, maar voldoe je direct aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van energiemanagement. Benieuwd hoe wij jouw onderneming kunnen ondersteunen?