Smartdodos-Energiemonitoring2
Energiemonitoring, waarom eigenlijk?

Duurzame organisaties winnen vaker belangrijke opdrachten. Door de maatschappelijke en politieke focus op de klimaatproblematiek wordt duurzaamheid namelijk steeds vaker meegenomen als belangrijk selectiecriterium bij de leverancierskeuze. Energiemonitoring is dus niet alleen een goede eerste stap om te verduurzamen, het geeft ook businesskansen om je als bedrijf te onderscheiden.

Meten is weten

Het is dus waardevol als je als ondernemer weet hoeveel energie je verbruikt, waaraan, en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van ‘peers’. Energiemonitoring geeft je op een slimme manier inzicht in welke stappen je kunt nemen om aan steeds strenger wordende eisen te voldoen, maar ook om te besparen. Inzicht is belangrijk, ‘meten is weten’.

Wetgeving voor verplichte energiemonitoring

Sinds januari 2018 moeten bedrijven die meer energie verbruiken dan een bepaalde norm, de zogenaamde EBS-maatregel hanteren. EBS staat voor Energieregistratie- en Bewaking Systeem en is erop gericht energievebruik te registreren en te analyseren. Energiemonitoring dus. Zei iemand SmartDodos?

Voor wie is EBS van toepassing?

Op de website van de RVO, de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, staat precies voor wie de EBS-maatregel verplicht is en dat is sinds begin dit jaar voor meer organisaties dan voorheen: bedrijfshallen en detailhandel, meubel-en houtindustrie, tankstations, autowasinrichtingen en drukkerijen zijn maar een aantal voorbeelden.

Energiemonitoring voor iedereen

In een ideale wereld zou een dergelijke wetgeving niet nodig moeten zijn. Energiemonitoring verkoopt zichzelf toch? Meer opdrachten, minder kosten. Zo kwamen wij een mooi praktijkvoorbeeld tegen. Een bedrijf stelde energiemonitoring in en ziet haar sluimerverbruik. Deze blijkt in de weekenden (wanneer er niemand in het pand is) even hoog te liggen als op werkdagen. Het blijkt dat de ventilatiesystemen en de airco in het weekend niet op stand-by staan. Een snelle – en aanzienlijke – besparing. Maar in relatie tot vergelijkbare bedrijven, bleek het sluimerverbruik nog steeds relatief hoog. Na analyse bleek dat de systemen verouderd en niet erg energiezuinig waren. Vervangen bleek een stuk voordeliger dan ‘doormodderen’.

3 praktische tips om energie te besparen

Energiemonitoring helpt dus bij het terugdringen van energieverbruik, en dat is wat iedereen graag ziet. Wat je beweegredenen ook zijn, niemand zal bezwaar aantekenen tegen een lagere energierekening. Een paar tips van onze hand:

Tip 1: Stimuleer menselijk gedrag

Het begint met awareness: alleen al zeggen dat je bedrijf energiemonitoring gaat toepassen leidt tot energiebesparing. Je kunt wel zeggen dat iets niet mag – geen lichten aanlaten na een vergadering – maar pas als je inzicht geeft in wat het effect is van bepaald gedrag verandert dat gedrag. Een beetje competitie werkt ook altijd goed: maak inzichtelijk – via schermen door het gebouw of bij de receptie – welke afdeling of welke collega de beste score geeft?

Tip 2: Stel je apparaten goed in

Check regelmatig de apparatuur die je gebruikt. Hoe zit het met het verbruik, het energielabel en eventuele alternatieve apparatuur. Kun je een tijdklok aanbrengen? En – zoals we zagen in het eerdere voorbeeld – kijk eens goed naar eventuele afwijkingen. ‘Hoe kan het zijn dat het energieverbruik gelijk blijft, terwijl er niemand meer op de werkvloer is?’ Dat is waarom het kunnen meten van energieverbruik per apparaat zo belangrijk is.

Tip 3: Ga op zoek naar de grote energieslurpers

Vanuit bedrijfseconomisch oogpunt is het uitermate interessant om te begrijpen welke installaties, denk bijvoorbeeld aan koelinstallaties, de grote energieverbruikers zijn. Het vervangen van verouderde apparatuur kan een direct kostenvoordeel opleveren.

Meer dan ‘compliant’ zijn

Slim toepassen van energiemonitoring gaat dus over meer dan ‘compliant’ zijn aan de nieuwe EBS-maatregel. Zakelijke kansen, kostenbesparingen en het meenemen van medewerkers om slimmer en duurzamer te werken is minstens zo belangrijk.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je eens weten waar voor jou de kansen liggen? Neem gerust contact op. Onder het genot van een kop koffie – fairtrade, dat wel – komen we vast tot mooie inzichten.