Smart-dodos-energiebesparing
Energiebesparing voor mkb’ers: zie jij door de regels het bos nog?

Het klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Energieakkoord voor duurzame groei zijn niet direct zaken die je als mkb’er aan je prikbord hangt. Toch moet ook het mkb – verplicht – besparen op energie. Maar word maar eens wijs uit al die wetten, regelingen, uitzonderingen en vrijstellingen. Desondanks is het de moeite waard je erin te verdiepen. Niet alleen omdat je dan boetes voorkomt, maar ook omdat je door groener te ondernemen het milieu én je portemonnee spaart. In deze serie van twee blogs schijnen wij ons licht op de zaak. Voor we geld gaan besparen, eerst de regels ‘even’ op een rij.

Activiteitenbesluit

Gebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalenten zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Het gaat dan om erkende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. In bijlage 10 van de Activiteitenregeling staan die maatregelen aangegeven.

EPBD ofwel Energy Performance of Buildings Directive

Deze richtlijn is bedoeld om kantoorpanden en bedrijfsgebouwen met een airconditioningssysteem of niet-gasgestookte verwarmingsinstallatie minder energie te laten gebruiken. De regel heeft tot doel om de energieprestaties van gebouwen beter te kunnen meten, energie-eisen te kunnen stellen aan nieuwe gebouwen en een energiecertificering van gebouwen mogelijk te maken.

EED ofwel Energy Efficiency Directive

Organisaties met meer dan 250 werknemers en/of een jaaromzet van 50 miljoen euro of hoger zijn o.a. verplicht een vierjaarlijkse audit uit te (laten) voeren om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik van het bedrijf. Deze regel stimuleert bedrijven om meer energiebesparende maatregelen te nemen.

Op naar energieneutrale gebouwen

Naast bovenstaande regelingen waaraan bedrijven al moeten voldoen, is in het Energieakkoord ook afgesproken dat alle gebouwen in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn. Dat is nogal een ambitie en daarom zijn er twee tussenstappen vastgesteld. In 2023 moeten alle bestaande kantoren groter dan honderd vierkante meter minimaal over een label C beschikken, in 2030 moet dat minstens label A zijn. Voldoe je daar niet aan, dan riskeer je een boete van €20.500.

Welke energiebesparingsregelingen zijn op jouw organisatie van toepassing?

Toegegeven, de wet- en regelgeving rondom energiebesparing en -efficiëntie is op z’n zachtst gezegd onduidelijk. Die onduidelijkheid kunnen wij in een korte blog natuurlijk niet in één keer wegnemen. Met de Wetchecker energiebesparing check je eenvoudig wat jouw energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe je daar aan kunt voldoen. Engie Services heeft een handige infographic gemaakt, die je precies toont welke wet- en regelgeving op het gebied van energiebesparing voor jouw bedrijf van toepassing is.

En nu?

Onduidelijkheid of niet, het is tijd voor actie. En dat hoeft niet meteen heel ingewikkeld te zijn. Begin met inzicht te verkrijgen in je energieverbruik, want alleen dan kun je bepalen welke stappen je moet en kunt zetten. Daarna is het advies: begin gewoon. Er zijn genoeg stappen waar je snel en met relatief weinig inspanning veel resultaat mee kunt behalen. Daar gaan we in onze volgende blog op in: ‘Energiebesparing voor mkb’ers: hoe laag hangt het fruit?’ Praktische tips voor energiebesparende maatregelen waar je ook nog wat aan overhoudt.