Smart-dodos-energiebesparing
Energiebesparing voor mkb’ers: hoe laag hangt het fruit?

In onze vorige blog gingen we in op de regels waaraan bedrijven moeten voldoen in het licht van het klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Energieakkoord. Maar groener ondernemen doe je natuurlijk omdat het goed is voor het milieu. Prettige bijkomstigheid is dat je investeringen in energiebesparende maatregelen vaak ook substantiële kostenbesparingen opleveren. Zo kan een mkb’er gemiddeld 30% energie besparen door maatregelen te treffen die binnen drie jaar zijn terugverdiend. Daarmee is het dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens gunstig voor je concurrentievermogen. Tijd om – groen – geld te gaan verdienen.

Energieneutrale gebouwen zijn meer waard

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. In 2023 moeten alle bestaande grote kantoren minimaal over een label C beschikken, in 2030 moet dat minstens label A zijn. Klinkt als een bedreiging, maar dat valt alles mee. Volgens ING Real Estate zijn ‘groene’ gebouwen tussen de 9 en 11 procent meer waard en kunnen ze tussen de 12 en 18 procent meer huur opleveren. Daarbij zijn er voor energiebesparende maatregelen allerlei subsidies en fiscale voorzieningen. En de investering betaalt zich terug door wat je bespaart aan energiekosten. Nieuwsgierig hoe jouw gebouw ervoor staat? De Energiebesparingsverkenner Kantoren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft een goed beeld.

De overheid helpt een handje

Er zijn diverse subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen voor bedrijven die energiebesparende maatregelen nemen. Zo kun je fiscaal voordeel krijgen als je investeert in energiebesparende technieken en bedrijfsmiddelen of een tegemoetkoming in de kosten bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Een overzicht van subsidies vind je op de site van het RVO.

Energiebesparende maatregelen op een rijtje

Energiebesparende maatregelen hoeven niet altijd ingewikkeld en hoogdravend te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld conventionele verlichting vervangen door LED-verlichting. Deze investering is binnen twee jaar terugverdiend. Denk ook aan bewegingssensoren om verlichting automatisch aan en uit te schakelen en schakelklokken om het onnodig in bedrijf zijn van de verwarming te beperken. En waar de meeste mensen wel denken aan spouwmuurisolatie, wordt leidingisolatie nogal eens vergeten. Terwijl je hiermee het warmteverlies kunt beperken van bijvoorbeeld warmwater- en stoomleidingen op het moment dat deze warmte niet wordt gebruikt. Op de site van Energiecentrum MKB vind je een handig overzicht van processen waarvoor energiebesparende maatregelen zijn opgenomen.

En nu?

Misschien zit je als drukbezette mkb-ondernemer niet te wachten op al deze veranderingen. Maar nog even en je ontkomt er niet meer aan. Met de Wetchecker energiebesparing kun je checken wat jouw verplichtingen zijn als het gaat om energiebesparing en hoe je daaraan kunt voldoen. Maar zie het vooral als een manier om geld te besparen. Begin met een eenvoudige energiescan – vaak gesubsidieerd – om inzicht te krijgen in je energieverbruik en pluk als eerste dat laaghangende fruit. Ook met kleine veranderingen kun je veel besparen. Nog even en het gaat op ondernemen lijken…