energie analytics
Energie analytics levert besparing, case Microsoft

energie analytics

Door “Smart building energy analytics” worden kosten bespaard. Dit wordt door verscheidene cases aangetoond. Naast besparing op energie kosten worden ook kosten van storingen aanzienlijk verkleind.

MKB

De meerderheid van de energie consumptie van Nederland gebeurt door bedrijven. Het MKB is een grote sector en heeft dan ook een aanzienlijk aandeel. Eenvoudig kan met lage kosten energie bespaart worden. Dit komt omdat inzicht dit mogelijk maakt. Zo had een klant van ons energie analytics geïnstalleerd. Vervolgens kwamen ze er achter dat gedurende het weekend terwijl het pand nog leeg was 30% van het energieverbruik van doordeweeks verbruikt werd. Dit door instellingen in het ventilatie en koelsysteem.

Microsoft

Ook andere bedrijven hebben hier goede ervaring mee. Zo heeft Microsoft ervaring met energie analytics opgedaan binnen hun eigen vestigingen. Hieruit bleek dat investeringen van minder dan 10% van hun energieverbruik binnen 2 jaar werden terugverdiend. De tijd van installatie is hierin meegerekend. Anders zou de terugverdien tijd 1 jaar zijn geweest.

Besparing

Energie analytics werden gebruikt om groot elektriciteits-verbruikers te detecteren en foutmeldingen te prioritiseren. Zodat de facility manager niet meer rond hoefde te lopen op zoek naar problemen. De data stuurde de facility manager gericht naar de problemen zodat zijn tijd effectief besteed kon worden aan het oplossen van problemen.

Hoog verbruik

Plotseling hoog verbruik op een bepaald apparaat betekent namelijk veelal een storing. Zo kan een klein lek in een koel systeem ervoor zorgen dat een pomp extra hard moet werken. Door dit vroeg door te hebben kunnen aanzienlijke kosten bespaard worden.

Inzet

De resultaten werden gerealiseerd door de bestaande systemen aan te sluiten op het energie analytics platform. Hierdoor zijn investeringen beperkt. Door slimme regels zorgt het platform ervoor dat fouten snel gevonden worden en energie verbruik geoptimaliseerd wordt.

Door de schaalbaarheid van deze energie analytics systemen kunnen ze al voor kleine locaties kosten efficiënt ingezet te worden en hoef je geen Microsoft te zijn om al snel besparingen te realiseren.

(Bron: Smartdodos onderzoek & Accenture, Energy smart buildings)