smartdodos-drie-manieren-waarop-energiemonitoring-bijdraagt-aan-een-schonere-wereld-1
Drie manieren waarop energiemonitoring bijdraagt aan een schonere wereld

Energiemonitoring heeft een positieve invloed op je verbruik van energie. Je ziet direct wat de effecten zijn van je gedrag en wat de invloed is van duurzaamheidsmaatregelen. Zo kun je geld besparen en je CO2-uitstoot verlagen. Dit zijn de drie manieren waarop energiemonitoring invloed heeft op je energieverbruik.

1. Energiemonitoring verbetert je energiegedrag

Bij huishoudens die onze energiemonitoring-app gebruiken zien we het energieverbruik zo’n 3 tot 5% naar beneden gaan. Dit blijkt uit een onderzoek dat we hebben gedaan op basis van – anonieme – historische data van onze gebruikers afgezet tegen data tijdens het gebruik van de app. We zien ook dat die daling onafhankelijk is van hoe vaak de app wordt bekeken en of de app eigenlijk wel echt wordt gebruikt. Mensen die onze app aanvragen, zijn al bezig met energiebesparing en verduurzaming. Het zit dus al tussen hun oren om te willen besparen. Ik zie het al als ik naar mezelf kijk: dagelijks ontvang ik de Smartdodos-mail met ons gezinsverbruik van de dag ervoor, inclusief inzicht of het verbruik stijgt of daalt ten opzichte van de dag daarvoor. Dit triggert mij om na te denken over waar dat aan zou kunnen liggen en wat ik kan doen om verder te besparen.

2. Benchmark energieverbruik triggert tot actie

Verbruiksgegevens van jouw huis, kantoor, instelling of ander gebouw zeggen pas echt iets als je het kunt vergelijken. Als jouw huis of bedrijf vergeleken wordt met gelijkwaardige panden of bedrijven, leidt dit tot actie. Als je ziet dat jouw pand 20% duurder is in verbruik dan soortgelijke panden, dan ga je je afvragen wat je daaraan kunt doen. Misschien heb je nog geen zonnepanelen en hebben anderen dat wel, is je spouwmuurisolatie verouderd, heb je – deels – nog enkele beglazing of geen vloerisolatie, om maar een paar voorbeelden te geven. Je verbruik op zich zegt niet altijd iets, maar in vergelijking met ’soortgenoten’ wel. Dat triggert tot actie.

3. Energiemonitoring helpt met de businesscase voor verduurzaming

Door het inzicht dat energiemonitoring je geeft en de gerichte acties die je hierdoor kunt nemen, kun je ook vrij gericht berekenen welke investering de moeite waard is. Zo kun je als je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaft, berekenen wat de investering is, hoeveel subsidie je krijgt, hoeveel je minder gaat verbruiken en daarmee wat je terugverdientijd en rendement is. Idem voor maatregelen als ledlampen en verschillende vormen van isolatie. Dit helpt dus bij verduurzaming doordat er gerichter geïnvesteerd kan worden om de verduurzaming te realiseren.

Laat je helpen door een energieadviseur

Wil je niet alles zelf doen, schakel dan een energieadviseur in. Heb je onze app, dan kun je een ‘meekijk-account’ instellen voor de adviseur. Op die manier kan hij of zij meekijken en je heel specifiek advies geven. Tegelijkertijd helpt monitoring je om te checken of de beloofde besparing ook echt behaald wordt. En mocht dit niet zo zijn, wat er nodig is om dit te behalen.

Meer weten?

Onze app ‘kijkt’ naar een pand op basis van verbruiksdata. De energieadviseur kijkt naar de staat van het pand, van binnen en van buiten: hoe ziet het dak eruit, de muren, de vloeren, de installaties, de meterkast, etc. Juist door de combinatie van wat zij doen en wat onze app kan, zorgt dat jij nog gerichter kunt verduurzamen. Wil je meer weten? Neem gerust contact op via eelco@smartdodos.com of aart-jan@smartdodos.com of via 030 2272477. Onder het genot van een kop koffie denken we graag met je mee.