smart dodos blog 9392
Direct kosten besparen op je meet- en aansluitkosten met Max Watt

Je energieaansluiting wordt verzorgd door je netwerkbedrijf. Die aansluiting bepaalt hoeveel stroom of gas er op een bepaald moment maximaal doorheen kan stromen. Vaak is de energieaansluiting bij de bouw aangelegd en is er sindsdien niet meer naar gekeken. Tegenwoordig wordt er steeds vaker energiezuinige apparatuur geïnstalleerd. Denk daarbij aan HR-gasketels en elektrische apparatuur met een energiezuiniger label. Gevolg is dat de energieaansluiting steeds vaker ‘te groot’ is.

Transportkosten: capaciteitstarief en vastrecht

Op 1 januari 2009 is namelijk het capaciteitstarief ingevoerd: daarmee betaalt iedereen een bedrag voor het transport van elektriciteit (en gas) dat afhankelijk is van zijn of haar energieaansluiting. Het capaciteitstarief wordt hoger als de capaciteit van de aansluiting groter is. Heb je die capaciteit niet helemaal nodig? Dan betaal je dus te veel. Het andere deel van de transportkosten is het vastrecht. Dit betaal je voor de overige kosten die je netbeheerder maakt, bijvoorbeeld administratiekosten.

Hoe kom je erachter of je aansluiting op maat is?

Door de Max Watt en Max m3 functie van het SmartDodos-dashboard zie je precies of je aansluiting op maat is. Met Max Watt zie je wat het maximale vermogen is dat over een bepaalde periode gevraagd wordt: de zogenaamde piekbelasting. De transportkosten van de aansluiting zijn aanzienlijk en als je een aansluiting hebt die veel groter is dan de benodigde capaciteit, dan kun je snel kosten besparen door deze te verlagen.

Let wel op!

Ben je van plan binnenkort een elektrische auto aan te schaffen, een warmtepomp te installeren of een andere aanschaf te doen die je energievraag – en dus je Max Watt – kan beïnvloeden, wees dan voorzichtig met het laten verlagen van de capaciteit van je energieaansluiting. Als je energievraag boven het maximaal piekvermogen van de aansluiting uitkomt, slaan de zekeringen door. Staan er dus grote wijzigingen op het programma, laat je aansluiting dan pas aanpassen als je weet wat in de nieuwe situatie je energievraag is.

Kosten meetdienst verlagen

Wat maar weinig mensen weten is dat de markt voor meetdiensten is vrijgegeven. Hierdoor kun je vele honderden tot zelfs duizenden euro’s besparen door een goedkopere meetdienst te kiezen. Omdat meetdiensten gecertificeerd moeten zijn hoef je niet bang te zijn dat je op kwaliteit inlevert, daarin is geen onderscheid. Samen met onze partner weten wij ons wel te onderscheiden; onze klantenservice is beter en zonder extra kosten krijg je bij ons extra diensten zoals het SmartDodos of partner-energiedashboard. Zo kun je én geld besparen én meer inzicht krijgen.

Meer weten?

Interesse in onze diensten? Benieuwd naar ons dashboard? Of wil je volledig ontzorgd worden door ons? Neem gerust contact op via eelco@smartdodos.com of via 030 2272477. We doen een vrijblijvende scan van je aansluitingen of denken onder het genot van een kop koffie met je mee.