De toekomst van energie
De toekomst van energie

In onze vorige blog belichtten we al even kort het waarom van energiemonitoring. Het helpt je simpelweg om te besparen, maar het geeft je ook kansen om je als bedrijf te onderscheiden. Klanten willen immers groene leveranciers! Ons motto is: ‘Vergroenen is noodzaak, besparen is mooi’. Maar hoe vergroen je nou precies?

Slim in- en uitschakelen van apparaten

Je kunt natuurlijk regelmatig een blik werpen op je energiemeter, dan weet je wat je in je huis of in je bedrijfspand verbruikt. Maar pas als je op apparaatniveau kunt zien hoeveel energie er wordt verbruikt en wanneer, kun je echt een slag slaan. Staat de luchtcirculatie in je kantoortuin misschien het hele weekend te loeien terwijl er niemand aanwezig is? Als je inzicht hebt in welk apparaat wat wanneer verbruikt, kun je overgaan tot het slimmer in- en uitschakelen van apparaten.

Energieverbruik verplaatsen

Je kunt natuurlijk nog een stap verder gaan, en je energieverbruik aanpassen aan het moment van productie van duurzame energie zoals wind en zonne-energie. Dat is helaas niet altijd haalbaar, want de wind waait nou eenmaal niet altijd op het moment dat heel Nederland wakker wordt, en de zon gaat niet aan op het moment dat jij de lichten aandoet. Maar je kunt wel zorgen dat de laadpalen in je parkeergarage of de wasmachine en de droger thuis pas aangaan als er zonne- of windenergie voorhanden is.

Peak shaving

Dat verschoven verbruik is interessant voor de netbeheerders van deze wereld. Als iedereen om 12 uur ’s middags energie aan het slurpen is, moeten er energiecentrales of (diesel)generatoren ingeschakeld worden en dat kost geld en is vervuilend. Als je dat kunt vermijden door ofwel op een ander tijdstip je energie te verbruiken – demand response – ofwel door duurzame energie te gebruiken, dan scheelt dat de netbeheerders veel in de kosten. Dat geld kan weer teruggegeven worden aan de verbruiker.

Demand response

Om overbelasting van het stroomnet te voorkomen biedt de netbeheerder geld als je stroom op flexibele tijdstippen afneemt. Apparaten die flexibel aan en uit kunnen zoals warmtepompen, noodaggregaten, verwarmings- en koelinstallaties kunnen hiervan gebruik maken. Je wordt dus eigenlijk gestimuleerd om energie af te nemen op het moment dat er veel zon of wind is. Daarmee ontlast je de netbeheerder.

Opslaan van duurzame energie heeft ook een aantal nadelen

Er wordt gelukkig steeds meer energie verkregen uit duurzame bronnen. Toch leidt dit tot een onbalans op de markt, omdat vraag en aanbod niet altijd overeenkomen. De zon schijnt nu eenmaal overdag en niet ’s nachts, en de wind laat zich niet vertellen wanneer hij moet waaien. En helaas is het opslaan van overtollige groene energie in accu’s nog niet zo eenvoudig. Vooralsnog kunnen we alleen op kleinschalig niveau die energie opslaan. Aan de andere kant is terugleveren van overtollige zonne-energie aan het net ook niet ideaal, aangezien je er als zakelijke gebruiker minder voor ontvangt per kWh (5-7 cent per kWh) dan wat je betaalt aan je energieleverancier als je panelen geen energie opwekken (rond de 10-21 cent per kWh). Voor netbeheerders is het een grote uitdaging om alles in goede banen te leiden. Dat maakt demand response voor zowel gebruikers als netbeheerders een duurzame en financieel aantrekkelijke oplossing.

Betere aansluiting vraag en aanbod

Het is duidelijk; om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten, moeten we – waar mogelijk – onze apparatuur flexibel inzetten. Maar hoe doe je dat? Ren je naar je technische ruimte zodra het gaat waaien om alle apparaten aan te zetten? En zet je alles weer uit als de wind gaat liggen? Een dagvullende taak, lijkt me zo. Wij hebben een systeem ontwikkeld waarmee dat makkelijker kan. Door je apparaten aan te sluiten op ons systeem, gaat dit automatisch. Uiteraard op basis van een aantal variabelen, zodat medewerkers niet ineens in de kou zitten of aan het eind van de dag niet naar huis kunnen omdat de accu van hun elektrische auto niet is opgeladen. Dit kan zowel bij groot-, maar ook bij kleinverbruikers met lager energieverbruik.

Verduurzamen levert geld op

Dat verduurzamen, dat levert geld op. Zeker bij bedrijven die grote apparaten en systemen hebben, kan er best af en toe iets uit of het gebruik ervan verplaatst worden. Als je – via ons – de netbeheerder de vrijheid geeft om apparaten die zich daarvoor lenen aan en uit te schakelen, betaalt hij daar een bedrag per megawattuur voor. Dit bedrag delen wij met onze klanten.

Je bedrijf moet doordraaien

Dit is een vrij nieuw concept, en we merken dat nog niet veel bedrijven hierover nadenken. Ook is het misschien best een vreemd idee, dat een ander ‘zomaar’ jouw apparaten uit en aan kan zetten. Want je bedrijf moet doordraaien, of dat nu met of zonder duurzame energie is. Maar tegelijk kunnen we ook niet maar doorgaan met CO2 uitstoten. Dan houdt het op termijn voor ons allemaal op. Onze oplossing met demand response is één manier om aan de oplossing bij te dragen. Laten we beginnen met monitoring, op apparaatniveau, en ons gebruik flexibel maken over de dag.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je eens weten waar voor jou de kansen liggen? Neem gerust contact op. Onder het genot van een kop koffie – fairtrade, dat wel – komen we vast tot mooie inzichten.