Zonnepanelen op dak van bedrijfspand in Utrecht
De slimme manier om je zakelijke zonnepanelen te optimaliseren

De slimme manier om je zakelijke zonnepanelen te optimaliseren

Heb je zakelijke zonnepanelen en wil je weten hoe je het meeste uit je investering kunt halen? Dan is deze blogpost voor jou! In deze blogpost leggen we uit hoe SmartDodos je kan helpen met inzicht en advies om je eigen verbruik van zonne-energie te vergroten. Zo kun je niet alleen besparen op je energiekosten, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Eigen verbruik van zonne-energie is het percentage van de opgewekte energie door je zonnepanelen dat je zelf gebruikt in je pand. Hoe hoger je eigen verbruik, hoe minder energie je teruglevert aan het net en hoe lager je netbelasting. Dit heeft verschillende voordelen:

– Je bespaart op je energierekening, want je betaalt minder voor de afgenomen energie van het net.

– Je vermindert de kans op netcongestie, een situatie waarbij het net de vraag en aanbod van energie niet meer aankan. Dit kan leiden tot storingen of beperkingen in de groei van je bedrijf.

– Je draagt bij aan de energietransitie, want je maakt optimaal gebruik van de duurzame energie die je zelf opwekt.


Om hiermee te helpen biedt SmartDodos al inzicht in het energieverbruik aan. Daarnaast heeft SmartDodos ook een nieuwe functie toegevoegd: het stroomoverzicht. Hiermee kun je in één oogopslag zien wat de opwek van je zonnepanelen is, welk percentage je hiervan zelf verbruikt en wat het echte verbruik is van je pand. Met dit totale inzicht weet je hoe je je eigen verbruik van zonne-energie kunt optimaliseren en waar het bespaarpotentieel voor je pand ligt.

Maar hoe kun je je eigen verbruik van zonne-energie optimaliseren? Een van de mogelijkheden is het bijplaatsen van een batterij. Een batterij slaat de overtollige energie op die je zonnepanelen produceren als je die niet direct nodig hebt. Zo kun je die energie later gebruiken als de zon niet schijnt of als je meer verbruikt dan je opwekt. Een batterij kan dus een oplossing zijn als je wilt groeien en netcongestie een probleem is, maar je netaansluiting niet kunt vergroten.

Maar hoe weet je of een batterij voor jouw situatie geschikt is? En zo ja, wat is dan de optimale grootte van de batterij? Daar kan SmartDodos je mee helpen. SmartDodos is een online platform dat je inzicht geeft in je energieverbruik en -opwekking. Met behulp van slimme meters en sensoren meten we continu wat er gebeurt in je pand. Zo kunnen we precies berekenen wat de beste batterijgrootte is voor jouw toepassing. We houden daarbij rekening met verschillende factoren, zoals:

– Je huidige en verwachte verbruikspatroon

– Je huidige en verwachte opwekpatroon

– De kosten en baten van een batterij

– De beschikbare subsidies en regelingen


Met SmartDodos krijg je dus het beste inzicht en het beste onafhankelijke advies over een batterij voor jouw zakelijke zonnepanelen.

Wil jij ook meer halen uit je zakelijke zonnepanelen? Meld je dan nu aan voor SmartDodos en profiteer van alle voordelen. SmartDodos helpt je om energiezekerheid te creëren en lagere kosten te realiseren. Zo kun jij je focussen op wat echt belangrijk is: het laten groeien van je bedrijf.