De beer is dood, lang leve de beer!
De beer is dood, lang leve de beer!

De ‘Siberische Beer’ – zoals weerhobbyisten de koude vrieslucht uit het oosten noemen – is weer terug in zijn hol, en dat is maar goed ook. Het had niet veel gescheeld of we hadden te weinig aardgas. Maar we hebben het weer gered, dus op naar de lente! Of is dat iets te gemakkelijk?

Demand response

Door de ijzige kou van februari ontstond een piekvraag naar gas, terwijl in Groningen de gaswinning aan banden ligt, de importcapaciteit door verschillende factoren te wensen overlaat en er een gebrek is aan strategische opslagcapaciteit. Als we al meer gebruik hadden kunnen maken van demand response was het probleem minder groot geweest: zet installaties en apparaten die niet strikt noodzakelijk fulltime moeten draaien, tijdelijk uit en er was minder elektriciteit nodig geweest. Daardoor hadden gasgestookte centrales minder elektriciteit hoeven produceren. Helaas zijn we nog niet zover dat dit breed ingezet wordt.

Onbalans op de energiemarkt

De onbalans op de energiemarkt groeit en groeit. Het goede nieuws is dat er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt. Het slechte nieuws is dat het moment van energieverbruik niet in lijn is met het moment van opwekking. Bovendien leidt dit tot een uitdaging voor netbeheerders die de balans tussen vraag en aanbod goed moeten regelen. Zij moeten het energieverbruik over de tijd verdelen en een deel van het piekverbruik verplaatsten naar dalmomenten.

Dan isoleren we toch?

Deel van de oplossing is isolatie. Er is enorm veel besparingspotentie in de bebouwde omgeving, bij zowel woningen als bedrijven. Enkel glas en gewoon dubbel glas kan vervangen worden door HR++glas, heel veel woningen kunnen nog veel winnen met extra dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, en in de utiliteitsbouw liggen de kansen voor energiebesparing en -opwekking voor het oprapen volgens de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving 2016.

Repareer je dak terwijl de zon schijnt

Maar ja… het wordt weer warmer, de sneeuwklokjes steken hun kopjes voorzichtig uit de grond. Nog even en de lente hangt weer in de lucht, dus waarom zou je nu gaan isoleren? Als je het ons vraagt? Misschien is het handig je spreekwoordelijke dak te repareren terwijl de zon schijnt. Want voor je het weet is de beer weer los…