Smart-dodos-Bij-twijfel-stilstaan2
Bij twijfel stilstaan? Niet als het gaat om het klimaat!


Klimaatsceptici blijven volhouden dat klimaatverandering van alle tijden is en beweren bovendien dat de mens daar amper invloed op heeft. Gelukkig bracht de Volkskrant begin februari een duidelijk stuk waarin deze het-valt-wel-mee-argumenten eens goed tegen het licht gehouden werden. Onze gedachten naar aanleiding van dit interessante artikel op een rijtje.

1. CO2 is de aanjager van de temperatuur.

Klimaatverandering is inderdaad van alle tijden. Maar volgens hoogleraar paleo-oceanografie Appy Sluijs van de Universiteit van Utrecht is daar vaak op een of andere manier CO2 bij betrokken. Hoeveel extra – wetenschappelijk – bewijs hebben we nog nodig om ervan overtuigd te zijn wat de oorzaak is? De huidige temperatuurverandering gaat extreem snel. IJskaponderzoeker Roderik van der Wal van de Universiteit van Utrecht omschrijft het als volgt: ‘We schieten ongeveer 100 keer zo hard tegen de bal die we aarde noemen.’ De gevolgen zijn nu al zichtbaar en ze lijken te versnellen.

2. De klimaatlobby is de nieuwe rooklobby.

Sceptici en de lobby van de gevestigde orde gebruiken vaak argumenten dat alternatieven als elektrische auto’s, warmtepompen en groene energie niet perfect zijn, en dat dat een goede reden is om niets te doen. Dat komt veel belanghebbenden natuurlijk weer goed uit. Als we niks doen weten we zeker dat er niets gebeurt. Kijk naar de tabaksindustrie. In de jaren 60 wist de meerderheid van de onderzoekers al dat roken dodelijk was. Het heeft meer dan 40 jaar geduurd voor er strengere wetgeving was en gedragsverandering ontstond. Dit omdat de rooklobby alleen maar onzekerheid hoefde te verspreiden om veranderingen in de wetgeving uit te laten stellen. Men hoefde niet eens het tegendeel te bewijzen; twijfel zaaien was genoeg. Als ze van de 100 wetenschappers er één vonden die een ander geluid gaf, was dat al genoeg om voor vertraging te zorgen. Hetzelfde zien we nu gebeuren met het klimaat.

3. Er moet iets gebeuren. Door iedereen.

Wat de klimaatlobby ook beweert, het lijdt geen twijfel: er moet iets gebeuren. Begin bij jezelf, desnoods met kleine dingen. Breng isolatie aan, probeer je verbruik te verminderen. Om vooruitgang te boeken hoef je niet gelijk perfect te zijn, als je maar iets doet. Uiteindelijk moet het natuurlijk niet blijven bij in je eentje kleine dingen doen. Er moet radicaal, heel snel, heel veel gebeuren. En vooral ook door iedereen. Als we in het westen vergroenen, maar in het oosten worden kolencentrales bijgebouwd, is het netto-effect negatief. We moeten het uiteindelijk met z’n allen doen.

Ook vergroenen?

Wat klimaatsceptici ook zeggen en hoe goed de klimaatlobby ook z’n best doet, laten wij met zijn allen dichtbij huis blijven. Begin bij jezelf en verminder je verbruik. Je hoeft niet in één keer van het gas af, maar isoleer je muren, installeer zonnepanelen of zet de kachel een graad lager. Bij dit minderen is inzicht in waar je verbruik vandaan komt key. Wil je daar eens over verder praten? Neem gerust contact op met eelco@smartdodos.com of via 030 227 2477. We denken graag met je mee.