De overheid heeft energiesubsidies en fiscale regelingen in het leven geroepen om duurzaam ondernemen te bevorderen. Voor zonnepanelen is er een nieuwe subsidieregeling in de maak. Maar ken je deze vijf – veelal ongebruikte – subsidiepotjes al?
1. Energie-investeringsaftrek (EIA)
Als je investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie, kun je met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) gemiddeld zo’n 13,5% voordeel behalen. Ook kun je met deze regeling gemakkelijker innovatieve, duurzame producten op de markt brengen. Ben je ondernemer en wil je energiebesparend investeren of ben je leverancier van een energiebesparende techniek? Check dan deze infographic en je weet hoe je maximaal gebruik kunt maken van de EIA.
2. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Naast de EIA mag je als bedrijf gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je in bepaalde duurzame bedrijfsmiddelen investeert, kun je in aanmerking komen voor deze regeling. Het bedrag van de aftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Alle ins en outs lees je op de site van de Belastingdienst.
3. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Via de ISDE kunnen particulieren, zelfstandig ondernemers, woningcorporaties, bedrijven en openbare lichamen een tegemoetkoming krijgen bij de aanschaf van apparatuur zoals zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Benieuwd naar de voorwaarden voor zakelijke gebruikers? Check ze hier.
4. Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)
Kom je niet in aanmerking voor de EIA, komt je wellicht in aanmerking voor de SDE+ (en vice versa). Deze subsidieregeling is interessant als je meer groene energie produceert dan je zelf gebruikt. Deze regeling helpt je je groene stroom op de gewone energiemarkt te kwijt te raken. Omdat deze regeling nogal wat tijd en moeite kost, is het vooral aantrekkelijk als je echt veel meer energie produceert dan je zelf nodig hebt.
5. Subsidie Topsector Energie
Heb je een innovatief plan om duurzame energie op te wekken dat ook nog eens economische groei stimuleert? Dan is een van de regelingen van de Topsector Energie wellicht interessant. Deze subsidies gaan naar projecten die fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratie combineren. Denk je dat je in aanmerking komt? Check deze pagina van de RVO.
Tot slot: 9 tips
De wereld van de subsidieregelingen is niet altijd even eenvoudig. De MKB Servicedesk geeft negen tips voor het aanvragen van subsidie voor energie.
Meer weten?
Nieuwsgierig hoe wij je kunnen helpen nog duurzamer te ondernemen? Neem gerust contact op via eelco@smartdodos.com of aart-jan@smartdodos.com of via 030 2272477. Onder het genot van een kop koffie denken we graag met je mee.