‘Zonder het inzicht van energiemonitoring heb je gewoonweg geen idee waar de kansen liggen’

Als organisatie met een passie om mensen te bewegen en verder te brengen, wil Louwman Group ook bijdragen aan een omgeving waarin mensen duurzaam en gezond kunnen leven, werken en zorgen voor elkaar. Harry van Haastrecht en Dick van IJzendoorn van Louwman Real Estate vertellen in dit artikel hoe de inzet van een energiemanagementoplossing hen helpt gericht stappen te zetten naar een duurzamere wereld.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Harry van Haastrecht, General Manager Louwman Real Estate: ‘Louwman Group is al bijna
honderd jaar een trots en betrokken familiebedrijf. Als een van de grootste autodistributeurs in Europa en aanbieder van onder meer mobiliteitshulpmiddelen, zijn wij er voor iedereen in onze maatschappij. Dat uit zich niet alleen in allerlei mobiliteitsoplossingen, maar ook in verschillende initiatieven op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsparticipatie, CO2-compensatie, circulair werken, schone energie en circulariteit. Duurzaamheid staat dus hoog bij ons in het vaandel. Onze merken vragen daar om. Toyota bijvoorbeeld produceerde als eerste autofabrikant in serie productie en in grote getale hybride auto’s. In het begin dacht iedereen: dat wordt niks, maar inmiddels is er geen autofabrikant meer die niet bezig is met hybride auto’s en lopen wij al jaren ver voorop. Maar ook als het om vastgoed gaat, hechten we groot belang aan duurzaamheid. Louwman Real Estate heeft bijna tachtig locaties in eigendom en huurt nog eens zo’n tachtig locaties voor de huisvesting van een aantal van onze dealerbedrijven en vestigingen van Welzorg. Het beheren en ontwikkelen van dat onroerend goed doen we met een team van inmiddels twintig mensen en in de afgelopen jaren hebben we diverse projecten gerealiseerd met een duurzaamheidslabel. Zo is in 2019 ‘Louwman RotterdamZuid’ opgeleverd met een BREEAM Outstanding-certificaat, de hoogst haalbare categorie binnen BREEAM. Maar we ambiëren meer en de stijgende energieprijzen zijn hierbij zeker een extra drive.’

Gebrek aan inzicht

Dick van IJzendoorn, medewerker energie- en huuradministratie bij Louwman Real Estate: ‘We hebben zeker grote ambities. Zoals Harry al zei, heeft Louwman Real Estate enorm veel panden in beheer. Daar zitten moderne panden bij, maar ook panden van misschien wel veertig jaar oud. Zeker bij die oudere panden valt heel wat te verduurzamen. Bovendien zitten er een hand vol multi-tenant-gebouwen tussen, waar meerdere huurders gebruik van maken. Het verbruik per huurder monitorden we met tussenmeters, maar écht inzicht in wie wat verbruikte, hadden we niet. Ook het feit dat elke werkmaatschappij zelf de energierekening afrekende, maakte het lastig de vinger aan de pols te houden wat betreft het energieverbruik. Toen we de virtuele server, waar de tussenmeters op draaiden, niet meer aan de praat kregen, was dat een uitgelezen moment om naar een andere oplossing te zoeken. Google bracht me bij de energiemanagement oplossing van SmartDodos. Dat leek me wel heel interessant.’

Handen en voeten

‘Voor we met SmartDodos in aanraking kwamen, waren we al aan het nadenken hoe we meer energie zouden kunnen besparen’, zegt Harry. ‘Nu Dick in ons team is gekomen en we gebruikmaken van de energiemanagementoplossing van SmartDodos, kunnen we pas echt handen en voeten aan die ideeën geven. Zo hebben we een pand dat pas is gesloten. Dick zag in het dashboard van SmartDodos dat er toch nog energie werd verbruikt. Bleek dat er nog lichten brandden en computers aanstonden. Doordat je dat inzicht krijgt, kun je direct ingrijpen.’

 

Inzicht is één, maar daar moet je wel iets mee doen

Dick: ‘We zijn heel blij met het inzicht dat de oplossing van SmartDodos ons geeft, maar uiteindelijk moet je natuurlijk wel zelf aan de slag met al die data. Dat moet je niet onderschatten. Anderzijds: zonder het inzicht van de oplossing van SmartDodos heb je gewoonweg geen idee waar de kansen liggen, dan ben je nergens. Het geeft je echt handvatten om de benodigde gedragsverandering voor elkaar te krijgen. Want als je stappen wil zetten richting een duurzamere wereld, komt er ook een stuk gedragsverandering bij kijken en als iets moeilijk is, is dat het wel. Neem de werkplaats bij onze locatie in Rotterdam-Zuid. Die ruimte wordt gekoeld, dat betekent dat je ‘s zomers de deuren dicht moet houden, terwijl men juist dan geneigd is de deuren open te zetten. En als in een kantoorpand de kachel aanstaat, moet het natuurlijk niet zo zijn dat iemand de airco aanzet. Het lijkt wel of mensen alleen opletten als het hun eigen portemonnee raakt. Thuis laat je ook niet het licht branden op de wc, toch? Welbeschouwd liggen er op elke locatie duizenden euro’s voor het oprapen. Door dat inzichtelijk te maken, kunnen we écht inspringen op de juiste onderdelen en steeds meer
mensen inspireren om mee te doen.’

Stap voor stap

‘Stap voor stap komen we er wel’, vervolgt Dick. ‘In onze vestiging in Groningen hebben we onlangs ledverlichting opgehangen. Daarmee besparen we op jaarbasis 50 duizend kilowattuur en dat is een hoop geld. In Rotterdam-Zuid liggen 1.570 zonnepanelen op het dak, die per jaar 450 duizend kilowattuur opbrengen. Ook hebben we relatief simpele dingen ingevoerd. Zo is bijvoorbeeld het licht gekoppeld aan het alarmsysteem, vanuit het idee dat op het moment dat het alarm aan staat, er geen verlichting nodig is.

Ook het ophangen van bewegingssensoren zien we meteen terug in het dashboard. Als die ons in het weekend of in de avonduren een energiepiek laat zien, kunnen we dat delen met de betreffende locatie of met de onderhoudspartner. Daar gaan ze dan mee aan de slag. In een ideale situatie zouden we alles centraal regelen. Dan kunnen we bijvoorbeeld met kerst overal de verwarming uitzetten. Zover zijn we nog niet, maar we gaan wel de goede kant op. Sinds begin 2021 staan alle energieaansluitingen op naam van Louwman Real Estate, zodat alle nota’s bij ons binnenkomen. Dat doen we niet alleen als het gaat om energie, maar ook bijvoorbeeld op het vlak van facility management. Zo kijken we op alle gebieden hoe we het meest efficiënt kunnen inkopen.’

Appels met appels

Harry: ‘Nu is het realiseren van besparingen één van onze belangrijke prioriteiten, achteraf zien we wel wat de werkelijke besparing is. De volgende stap is om daar meer
inzicht in te krijgen, zodat we vooraf weten wat we gaan besparen. We hebben zo veel ideeën om de medewerkers meer te betrekken en het energieverbruik terug te brengen, maar we komen simpelweg handen te kort. Zo zijn we nu bezig met een partij om de weersvoorspellingen mee te nemen in onze verwarmingssystemen. Als het ’s ochtends om 8 uur tien graden is, kun je natuurlijk de kachel aanzetten, maar als je weet dat het om 10 uur twintig graden is, is dat helemaal niet nodig. De volgende stap is om van alle locaties de oppervlakten en de energielabels in het systeem van SmartDodos te zetten. Dat helpt ons een complete vergelijking tussen verschillende panden uit heel Nederland te maken. Dan pas kan je appels met appels vergelijken en gedrag écht gaan beïnvloeden.’

Verduurzaming concreet

‘Met de ingebruikname van het energiemanagementsysteem van SmartDodos is verduurzaming voor Louwman heel concreet geworden,’ besluit Dick. ‘Het is mooi om te
zien wat het succes kan zijn als twee bedrijven hun krachten bundelen, want verduurzamen doe je niet alleen. De samenwerking met SmartDodos begon met het in een portal inzichtelijk maken van de aanwezige tussenmeters. Inmiddels kunnen we wel spreken van een langdurige samenwerking, waardoor wij concrete stappen kunnen zetten naar een duurzamere wereld. Ik kan het elke vastgoedbeheerder aanraden. Onlangs verkochten we een locatie die was aangesloten op de oplossing van SmartDodos. Ik heb dat de nieuwe eigenaar laten zien en het hem van harte aanbevolen. Ik weet niet of hij ermee aan de slag is gegaan, maar hij was zeker onder de indruk. Mensen moeten zich alleen goed realiseren dat inzicht fantastisch is, maar dat dán pas het echte werk begint. ‘Als je niks doet, verandert er natuurlijk niets. Dat zou een gemiste kans zijn.’

Benieuwd wat SmartDodos voor uw organisatie kan betekenen?

Wij komen graag met je in gesprek om de kansen en mogelijkheden voor uw organisatie te ontdekken.

Volg de bedrijven die gebruik maken van het SMRTD platform