Hoogverbruik? Door AI inzicht kun je fiks besparen!

De prijzen van gas en elektriciteit stijgen hard, energieverbruikers zien daarmee hun energierekening flink oplopen. Des te belangrijker om je energieverbruik in de gaten te houden. Door snel te reageren op een onverwachte toename in het verbruik, kun je enorm veel besparen.

 

Foutje, bedankt!

Hoogverbruik komt vaak voor als bijvoorbeeld een installateur de instellingen van apparatuur heeft gewijzigd. Zo kan het voorkomen dat iemand een pomp op de installateurstand heeft gezet tijdens onderhoud en die vergeten is terug te zetten. Dat houdt in dat de pomp continu aanstaat terwijl dat niet meer nodig is zodra het onderhoud is afgerond. Het overkwam een klant van ons, voor hij met onze oplossing aan de slag ging. In één paasweekend had hij een extra kostenpost op zijn energierekening van maar liefst 20 duizend euro. 

Foutje, bedankt!

 

Thermostaat verkeerd ingesteld

Hoogverbruik kan ook ontstaan doordat bijvoorbeeld een thermostaat verkeerd is ingesteld. Het weer, en daarmee de temperatuur, verschilt per dag. Dagen met tien graden temperatuurverschil zijn allang niet meer ongebruikelijk. Bovendien heeft wind, regen en zoninstraling een groot effect op het energieverbruik. Doordeweeks, als je medewerkers op kantoor zijn, is een verbruik van tien kubieke meter een normaal verbruik. Datzelfde verbruik in het weekend, als het kantoor leegstaat en het zonnig, windstil en 15 graden is, dan is diezelfde tien kuub veel te hoog. Daarom is het belangrijk om voor elk gebouw in de gaten te houden wat het verbruik is, rekening houdend met het weer en de openingstijden.

 

Normverbruik versus werkelijk verbruik

Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI), detecteert onze oplossing hoogverbruik. Het geavanceerde algoritme berekent een normverbruik. In combinatie met actuele weergegevens en de openingstijden wordt gekeken in hoeverre het werkelijke verbruik afwijkt van het verwachtte verbruik. Je kunt zelf instellen bij welk verbruik je gealarmeerd wordt. Ons overzichtelijke dashboard geeft op elk moment van de dag inzicht in het verbruik.

 

Doelbesparing versus normverbruik

Een dergelijk normverbruik kan uiteraard ook worden ingezet om te controleren of gewenste besparingen daadwerkelijk gehaald zijn. Dat staat dan los van de weersomstandigheden. Als je meer energie gebruikt in een koude winter of minder in een zachte winter, zegt dit niets over de effectiviteit van je besparingsmaatregelen. Dankzij het instellen van een normverbruik kun je nog beter monitoren wat de impact van je maatregelen is. Bovendien zorgt het ervoor dat je een tool in handen hebt om leveranciers aan hun besparingsbelofte te houden. Beheer je meerdere panden? Dan kun je dankzij onze oplossing nog beter sturen op verbeteringen en detecteren welke maatregelen het meest effectief zijn. Ook kun je tot in detail analyseren wat de impact van isoleren of zoninstraling is.

 

Ook verduurzamen door inzicht?

Onze slogan is niet voor niets ‘Verduurzamen door inzicht’. Via ons dashboard krijgen je direct inzicht in jouw energieverbruik. Vestigingsmanagers krijgen dat inzicht via ons dashboard en via notificatiemails. Personeel, klanten en andere gebruikers kunnen dat inzicht krijgen via schermen in het gebouw. Daarbij worden weersinvloeden via slimme algoritmes uitgefilterd, zodat wat je ziet ook daadwerkelijk over de impact van energiebesparende maatregelen gaat. Zo wordt niet alleen het effect van je energiebesparende maatregelen heel inzichtelijk, maar voldoe je direct aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van energiemanagement. Benieuwd hoe wij jouw onderneming kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier.

Deel onze blog: