Verduurzamen, maar het geld er niet voor? Geen probleem!

Om vastgoed en bedrijven te verduurzamen is geld nodig. Op termijn levert het ook weer geld op, maar dat duurt helaas even. Niet elk bedrijf heeft het geld liggen om nu te verduurzamen. Maar gelukkig zijn er volop financierings- en subsidiemogelijkheden. Een overzicht.

 

Subsidie voor het meest optimale plan

Wil je als energieadviseur mkb’ers helpen hun organisatie te verduurzamen? Vanaf 1 oktober 2021 kunnen mkb’ers subsidie krijgen voor energieadvies. Dat geldt voor alle mkb-ondernemingen, ongeacht de branche, die minder dan 25.000 m3 aardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit per jaar verbruiken. Als je ook helpt bij het uitvoeren van het advies, dan ben je tegelijkertijd de energieregisseur. De ondernemer moet zelf de subsidie aanvragen waarmee de energieadviseur en -regisseur betaald worden. Hij of zij kan er natuurlijk ook voor kiezen jou als intermediair de subsidieaanvraag te laten indienen. Alle ins en outs over deze subsidie vind je op deze pagina op de site van de RVO.

 

Subsidie en fiscale regelingen voor genomen maatregelen

Behalve het aanvragen van subsidie kan een ondernemer ook gebruik maken van een investeringsaftrek, als hij of zij investeert in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie. Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kan 45,5 procent van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst. Het budget voor 2021 is € 149 miljoen. Meer informatie over deze regeling vind je op deze pagina op de site van de RVO.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen zakelijke gebruikers hun gebouw of te verhuren woning verduurzamen met een warmtepomp, een zonneboiler en eventueel een centrale aansluiting op een warmtenet. Bedrijven kunnen bovendien tot eind december 2023 subsidie krijgen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Meer informatie over deze regeling vind je op deze pagina op de site van de RVO.

 

Financiering van maatregelen

Er is nog een derde optie om duurzame investeringen te realiseren: financiering. Bedrijven kunnen daarvoor aanspraak maken op leningen met aantrekkelijke rentekortingen. Bij wie moet je hiervoor precies zijn? Meerdere banken hebben hier speciale faciliteiten voor, waaronder bijvoorbeeld ING en ABN Amro. Ook Energiefonds Utrecht heeft speciale duurzaamheidslening voor bedrijven en instellingen beschikbaar.

 

Wegwijzers

De RVO helpt ondernemers met een subsidie- en financieringswijzer. Door aan te geven wie je bent en wat je zoekt, krijg je een overzicht met regelingen op maat. Zo vindt iedereen de juiste financiële ondersteuning voor zijn of haar plannen.

 

Inzicht werkt

SmartDodos helpt met verduurzamen door inzicht. Alle verbruiksgegevens krijg je aangereikt in heldere rapportages in een overzichtelijk dashboard. Dankzij kunstmatige intelligentie is het zelfs mogelijk om de daadwerkelijke impact van energiebesparende maatregelen te bewijzen én om toekomstig verbruik te voorspellen. Zo krijg je inzicht in welke maatregelen het meest gaan opleveren en kun je een gedegen besluit nemen hoe deze te financieren.

Deel onze blog: