Slim schakelen? Het is tijd

Het zal niemand ontgaan zij, begin deze maand kwam het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, met een verontrustende boodschap: de klimaatverandering raakt inmiddels elke regio in de wereld. Als de mens niets doet, zijn de gevolgen niet te overzien en zullen de hittegolven, droogte en extreme neerslag alleen maar erger worden. Dat vraagt niet alleen om groene energie, maar ook om een slimmere manier om met die energie om te gaan. Tijd om slim te gaan schakelen dus.

 

Behandel de crisis als crisis

 

Het IPCC liegt er niet om. Het klimaat verandert ongekend snel en dat de mens is daarvan onmiskenbaar de oorzaak. Het goede nieuws is dat de mens de klok nog kan stilzetten. Om klimaatactivist Greta Thunberg te citeren: ‘We kunnen nog steeds de ergste gevolgen voorkomen, maar niet als we doorgaan zoals vandaag, en niet als we de crisis niet als crisis behandelen.’ Tijd om serieuze stappen te gaan zetten dus.


Negatieve energieprijs

 

Duurzame energiebronnen zijn het antwoord. Maar helaas is het aanbod van die energie niet altijd in balans met de vraag. Zonne- en windenergie zijn niet te reguleren. We kunnen – helaas – niet de wind een tandje terugdraaien als het aanbod te groot is en we kunnen ook de zon niet even opstoken als het aan energie ontbreekt. Het aanbod fluctueert en als er structureel meer duurzame energie wordt opgewekt dan nodig is, kan de energieprijs zelfs negatief worden. Als je moet gaan betalen voor overproductie, kan het weleens minder aantrekkelijk worden om te investeren in zonne-energie. Dat is wel het laatste wat we willen!


Stabiliseer het net

 

Is er een overaanbod van groene stroom, dan kun je geld besparen door je zonne-installatie(s) af te sluiten op het moment dat het net overbelast dreigt te raken. Zo kun je geld verdienen aan de onbalans in de markt. Door slim (smart) te schakelen, draag je bij aan het stabiliseren van het net en hou je het opwekken en het verbruiken van duurzame energie in evenwicht. En dat zonder dikke kabels in de grond aan te moeten leggen!


Vijf goede redenen om slim te schakelen

  1. Verklein je carbon footprint.
  2. Genereer extra inkomsten in fluctuerende markten.
  3. Verlaag je totale energiekosten.
  4. Optimaliseer je bedrijfsprocessen.
  5. Verbeter je energiebeheer.

 

Slim schakelen komt niet alleen

 

Voor je begint met slim schakelen is het goed inzicht in je energieprofiel te hebben. Zo kun je op basis van data al analyseren welke apparaten in aanmerking komen om slim te schakelen. Door nu al je energieverbruik in detail vast te leggen, ben je goed voorbereid op een toekomst waarin slim schakelen een grote rol gaat spelen. Wij als SmartDodos kunnen op basis van jouw data haarfijn adviseren wat de beste tijd is om met slim schakelen aan de slag te gaan en hoe je je energieverbruik kunt optimaliseren.


Meer weten?

 

Samen met onze partner Sympower zien we flexibele, dynamische productie van duurzame energie en het slim verbruiken daarvan als sleutel voor een succesvolle energietransitie. Maximaliseer de inkomsten uit de productie van zonne-energie door je zonnepanelen om te zetten in slimme activa die je kunt controleren en sturen. Bijvoorbeeld sluit je zonnepanelen aan op ons gezamenlijk slim schakelen Platform en optimaliseer je zonneparkproductie. Meer weten? Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier.

Deel onze blog: