Energielabel C duur en ingewikkeld? Niet met de juiste maatregelen

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor of utiliteitsgebouw in Nederland groter dan honderd vierkante meter minimaal energielabel C te hebben. Met een goed energiemanagementsysteem maak je ook jouw kantoor in no time klaar voor de toekomst.

 

Kwart kantoren voldoet – nog – niet

 

In hoofdstuk vijf van het Bouwbesluit 2012 staat dat het vanaf 1 januari 2023 verboden is om een kantoorgebouw of utiliteitsgebouw– groter dan honderd vierkante meter – gebruik te nemen zonder energielabel C. Dat houdt in dat er niet meer dan 225 kWh fossiele energie per vierkante meter verbruikt mag worden. Inmiddels is het negen jaar later, en zeker een kwart van de kantoorgebouwen voldoet hier nog niet aan, blijkt uit een inventarisatie van vastgoedadviesbureau Colliers, zo schrijft NOS medio juni.

 

Niet handhaven?

 

De reden dat eigenaren hun kantoorpand nog niet verduurzamen is dat zij verwachten dat de overheid niet gaat handhaven. Naleving van de labelplicht ligt bij de gemeenten. Zij mogen kantoren die met ingang van 2023 geen of een onjuist – lees: onzuinig – energielabel hebben, een boete of een waarschuwing geven. In het ergste geval dreigt sluiting van het pand. Of gemeenten werkelijk niet zullen handhaven valt te betwijfelen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelde begin dit jaar extra financiële middelen beschikbaar voor de handhaving van de wet.


Eenvoudig naar het juiste energielabel

 

Heeft je kantoor al een geldig energielabel A, B of C? Dan voldoe je aan de norm voor 2023. Heeft je kantoor energielabel D, E, F of G? Dan kan je relatief eenvoudig de stap naar label C – of zelfs B of A – maken. Het RVO heeft hiervoor een helder stappenplan opgesteld. Hou er wel rekening mee dat je deze stappen voor 1 januari 2023 hebt doorlopen. Zoek je een betrouwbare energieadviseur? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij kunnen je adviseren over je aan deze en andere wettelijke vereisten kunt voldoen. Door aan de slag te gaan met ons energiemanagementsysteem kunnen we er bovendien voor zorgen dat je kosten bespaart. Zo maak je goedkoop de stap naar het juiste label en riskeer je geen boetes of andere maatregelen.


Ook aan de slag met energiemanagement?

 

Wij hebben software ontwikkeld om jou als eigenaar van een kantoorpand – of ander gebouw – inzicht te geven in het energieverbruik. Dit geeft je praktische handvatten om het verbruik te verminderen. Ook biedt onze software de mogelijkheid inzicht te krijgen in het effect van eerder genomen verduurzamingsmaatregelen. Zo wordt niet alleen het effect van je energiebesparende maatregelen heel inzichtelijk, maar voldoe je direct aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van energiemanagement. Benieuwd hoe wij jouw onderneming kunnen ondersteunen?


Bronnen
https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd5
https://nos.nl/artikel/2385222-kwart-kantoren-niet-energiezuinig-genoeg-boete-of-sluiting-mogelijk
https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/aantal-kantoren-met-verplicht-energielabel-c-moet-sneller-stijgen
https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-c-kantoren

Deel onze blog: